logo
 
 
 
     
 

Biografie fotografe Marian Bakker (1944-heden)

 
         
 

Geboren: 5 juni 1944
Van 1981 tot 1984 Studie aan Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, (Visuele communicatie, vnl. fotografie) Amsterdam
Vanaf  1977 als amateurfotograaf actief. Vooral foto’s van vrouwen -/ lesbische activiteiten
Vanaf 1984: freelance fotograaf

Marian: “Mijn inspiratie heb ik in het begin vooral opgedaan door fotoboeken en magazines uit de Verenigde Staten te bekijken. Bijvoorbeeld het eerste feministische fotografie magazine “The Blatant image” uit 1981, en de foto’s van Tee Corinne en Jill Posener. Het fotoboek ‘Eye to eye’, uit 1979- ook Amerikaans- met prachtige portretten van (lesbische) dames heeft me ook erg geïnspireerd. Daar  kwamen later de foto’s bij die Diana Blok en Marlo Broekmans samen maakten en de foto’s van Gon Buurman. Maar ik heb ook  gekeken  naar de “mannenfoto’s” van Robert Mapplethorpe en Erwin Olaf.

Ik ben als amateur in 1977 begonnen met fotograferen. Ik maakte eerst vooral foto’s van mezelf, maar daar kwamen steeds meer portretten bij van vriendinnen en reportage foto’s van feministische en lesbische activiteiten. De eerste foto’s werden vooral in  feministische tijdschriften, boeken, folders etc. geplaatst.
Het belangrijkste thema was toen: vrouw en werk.
Bijna gelijktijdig ben ik gaan fotograferen in het  lesbische circuit.
 Die foto’s zijn o.a. gepubliceerd in de tijdschriften:  Ma’dam, Diva, Sek en XL en De Leesbril. Een mooi overzicht van de foto’s uit die tijd is te zien in het boekje “Op de lesbische toer”, dat uitgegeven is door het Lesbisch Archief Amsterdam.
De tijdschriften en het boekje kun je inkijken op de expositie ‘Oog voor Vrouwen/Eye4women’ in de OBA.

Van 1979 tot 1984 heb ik in twee  vrouwenwoongroepen  gewoond in het NRC-Handelsbladgebouw. Het leven bij  'De Topvrouwen' en 'Citadel' heb ik van binnenuit fotografisch vastgelegd. Deze en andere foto’s exposeerde ik  o.a. bij het Lesbisch Archief Amsterdam, koffieshop Francoise, het Vrouwenhuis en het IIAV.

De reportage fotografie (altijd in zwart-wit) heeft tot een paar grote projecten geleid:
In 1989 heb ik samen met fotograaf Jan Carel Warffemius een dia projectie verzorgd met zwart-wit foto’s van het homo-lesbo leven in Amsterdam voor de expositie 'Goed Verkeerd' in het Historisch Museum (24 okt.1989 – 25 febr. 1990). Hij: de 'mannenfoto’s' en ik: de 'damesfoto’s'.

Van 1  t/m 25 februari 1990 organiseerde ik in de Melkweg samen met Eef Keijzer van het Lesbisch Archief Amsterdam de expositie 'De Flanerende Blik'. De eerste expositie van  (19) lesbische kunstenaressen in Amsterdam, waaronder 8 fotografes. De vragen die we ons toen stelden, waren: bestaat lesbische kunst en hoe ziet die er uit? De expo werd geopend door Gerda Meijerink.

Aan de 'Flanerende Blik' deed ook beeldend kunstenaar Ditte Wessels mee. Zo ontmoette ik mijn huidige vriendin.
We hebben veel samen geëxposeerd (kunst fotografie). We deden mee aan groepsexposities op lesbische festivals en exposeerden in lesbische galeries. O.a. tijdens de Lesbenwoche in Berlijn (1990), in galerie Silberblick in Berlijn (1995), in galerie Artemys in Brussel (1999).

In 1993 heb ik, ook weer samen met Jan Carel Warffemius foto’s gemaakt voor het 'bidbook' om de Gay Games naar Amsterdam te halen. Van 1995 tot 1998 was ik 'huisfotograaf' van de Gay Games Amsterdam en maakte foto's voor het tijdschrift Inzet en voor de pr van de Games.

In 1995 ben ik samen met  de Duitse schrijfster Traude Bührmann gestart met de organisatie van de reizende fototentoonstelling 'Lesbian ConneXion/s'. Die was voor het eerst te zien tijdens de Gay Games Amsterdam in 1998 in Artoteek Oost. Er deden 60 fotografes mee uit 15 landen in Europa. Van 1999 tot 2002 heeft Lesbian ConneXion/s rondgereisd langs de steden Gent, Ljubljana, Zagreb, Sint Petersburg, San Francisco en Belgrado. In iedere stad kwamen er nieuwe foto’s uit dat land bij. Een groep vrijwilligsters heeft meegeholpen met de organisatie. Samen met Ditte Wessels gaf ik fotoworkshops met polaroid camera’s.In 2002 ben ik bij IHLIA gaan werken, met als voornaamste taak het organiseren van exposities. In 2002 heb ik samen met Tineke Kalk de expositie 'Wij gaan ons echt verbinden' samengesteld, over huwelijken van homo- en lesbische stellen. (Voornamelijk foto’s van andere fotografen!)In 2007 heb ik de fotografie verzorgd voor de expositie 'Monument van Trots', die ik samen met Gemma Rameckers en Dineke Stam gemaakt heb. (www.monumentvantrots.nl)

Ik was mede-initiatiefneemster van het eerste Lesbian Festival in Amsterdam in 2004 en kon vanuit IHLIA meewerken aan de organisatie ervan.
 
Marian Bakker

 

 
 
 
 
   
   
       
                 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EXPO
 
bio
 
programma
 
boek
 
 
lesbische agenda